Menu
Previous article :
Aquatic centre and its crossover: marks, set, go for the teams !
Next article :
WHAT WE DO: The great news from Bouygues Travaux Publics over the last 6 months!
  • Imprimer

The current iconic building of the Cité Administrative is located opposite the Grand Palais of Lille, but it is now outdated and consumes large amounts of energy. The building requires such extensive renovations that the French state has deemed it impossible to carry these out while it is occupied. In April 2019, Gérald Darmanin, who was the then French Minister for Action and Public Accounts, announced that the administrative departments would be moving out of the Cité Administrative so that the conditions for receiving the public and the working conditions of 2,000 staff could be improved.

The competition for the largest commercial project in the Lille area was launched as a global performance contract with high expectations in terms of user quality and high energy performance. Bouygues Bâtiment Nord-Est’s teams, working together with the architects Valode & Pistre and Coldefy, put forward an ambitious project that was well-adapted to this Lille district that is undergoing a complete facelift.

The site chosen to build it is located in the Porte des Postes area, between the Boulevard de Strasbourg and the city ring road.  The future Cité’s 38,400 m² will be distributed between 5 buildings and on the same site will bring together 18 State services that are currently dispersed in a number of buildings around Lille.

Aerial view of the boulevard de Strasbourg

Ariel view of the ring road

The project is structured like a city serving public sector workers.

A city within the town

The project is integrated into the existing urban fabric and is communicates closely with the quarter while opening onto the city. The way the project has been organised means it provides visual continuity between the city and its surrounding area. Its varying dimensions have been designed to bring in daylight and create a new working experience.

 

Zoom
Zoom

A natural city
The future Cité continues on from the Concorde quarter, one of Lille’s greenest areas, and harmoniously blends into the town. The 5 buildings will become a home for biodiversity with their 10,000 m2 of gardens at ground level, stepped terraces and suspended gardens.

 

Zoom
Zoom

A village city       
The new Cité has been designed to be on a human scale with a village feel, with an internal street, houses and a landmark building with an institutional identity located on the Porte des Postes roundabout. The street will serve the different State departments and will include cafeterias and shared spaces. The inter-administration restaurant will be positioned in a central, high location to act as the village square.

 

Entrance hall

Interior street

Inner street cafeteria

Catering room of the inter-administrative restaurant

Terrace of the inter-administrative restaurant

An agile city
The aim of the project is to provide optimal user quality for its future occupants, marrying well-being at work with comfortable, light-filled offices, functionality with spaces that are functional and modular, and durability with buildings that are versatile.

 

A frugal, temperate city
The future city intends to be exemplary in terms of sustainable construction and respond to energy challenges. The architecture is based on a low-tech, bio-climactic design bringing together materials which are durable and sustainable, with restraint and high environmental quality. This approach makes it possible to save energy and makes air-conditioning unnecessary, while at the same time creating a pleasant working atmosphere.

The energy performance, user quality and biodiversity are to be awarded labels by E3C1, PassivHaus, Osmoz and Effinature. The project also conforms to the first level of the Bâtiment Biosourcé label with the use of over 700 tons of wood.
 

Zoom
Zoom

The contract worth a total of €107 million gross (€93 million share of the contract for BBNE) was signed on 13 July by the Prefect of the Hauts de France Region. The work will kick off in late 2021, for completion in late 2023.

Key figures for the project :
- 38,400m² surface area
- 5 buildings served by one internal street
- 480 parking spaces
- Undertaking to consume 79.4 kWhEP/m² a year or a 20% improvement over the programmed target
- Design of courtyards and gardens based on 6 local habitats
- 4 labels: E3C1, PassivHaus, Osmoz and Effinature
- 700 tons of wood
Project Stakeholders :
Bouygues Bâtiment Nord-Est: Agent
Coldefy: architect
Valode & Pistre: architect
VP Design: interior design
SLA: landscaping
Bérim: Electrical, Fire, Roads and Other Networks design office
Inddigo: High Environmental Quality, Energy performance
Elan: space planning
Metro-ergonomics: ergonomics
SIM Engineering: acoustics
Setec Bâtiment : BET structure, HVAC plumbing/sanitary
8’18’’: lighting design
Engineering team: BE cuisine
Bouygues Energies & Services: maintenance services
  • Imprimer
Access all content :
Log in to view all articles, to comment, or customise your filters.
Log in
Read also :
Articles suivants
Special topic
THE BENEFITS OF BEING A SMART, RESILIENT REGION IN THE FACE OF THE CRISIS
Special topic
The Health & Safety strategy of Bouygues Travaux Publics
Special topic
Campus: where will our children learn tomorrow?
Special topic
Lean management is making its way onto Bouygues Construction work sites
Next topic :
All news