Menu
Previous article :
Axione teams crane a radio pylon at Paris CDG airport
Next article :
P12 Saint Mandé: successful delivery!
  • Imprimer

The project includes 66 housing units divided among two buildings and a crèche with 60 cots. It was carried out with the WeWood teams from Bouygues Bâtiment France Europe.
 
The crèche opened on 3rd May and the first tenants moved into one of the buildings at the end of July.
 
This project is specifically suited to its residential context, with buildings of various sizes from single-family homes to large apartment buildings, and is near several facilities: the Paul Bert school, the Victor Hugo secondary school, and the Agora sports hall.
 
The building is arranged in layers by means of an interplay of movement and fragmentation from Rue Paul Bert, where its base is level, to the bottom of the plot.
 
The building is specifically structured—with the boundaries of the plot or the neighbouring buildings—so that it forms a harmonious relationship with its environment:
- a ground floor space level with Rue Paul Bert houses the crèche
- an 8-storey building volume, set upon the same base, consolidates the urban character of Rue Paul Bert. Along the façade, balconies for domestic use provide depth that creates a sense of privacy for the residential areas. They are dotted with wooden storage cabinets.
- a 6/7-storey building volume prolongs the façade of the neighbouring 7-storey building
- a central building volume provides the basis for a shared residential space
- an 8-storey building volume that overlooks the inner courtyard provides unobstructed views.


This layout ensures that all the units are well oriented and that shared areas are naturally lit.

 
The building is designed with a mixed concrete and wood structure to meet environmental requirements, in particular to attain the “Biosourcé de niveau 3” building label: the building framework, ground floor, and central stair/lift cores are made of reinforced concrete, the interior partitions and façade walls are made of CLT, the floors of the upper floors are made of composite panels, and the false ceilings are made of BA 13 plasterboard.
 
The façade is clad with terracotta tiles with a light grey hand-moulded finish and a random and gradually increasing variation of glazed bricks from bottom to top. For this façade, an ATEX assessment was carried out with the CSTB (Scientific and technical centre for the construction industry) in order to approve the use of the terracotta tiles with a CLT structure on a 27m building.
 
10,400 workplace integration hours were completed as part of this project.
 
Client: Seine Ouest Habitat et Patrimoine
Architect: Daquin & Ferrière
Site team: Wilfried Papin, Carl Busson, Sébastien Diaz
 

  • Imprimer
Access all content :
Log in to view all articles, to comment, or customise your filters.
Log in
Read also :
Articles suivants
Special topic
THE BENEFITS OF BEING A SMART, RESILIENT REGION IN THE FACE OF THE CRISIS
Special topic
The Health & Safety strategy of Bouygues Travaux Publics
Special topic
Campus: where will our children learn tomorrow?
Special topic
Lean management is making its way onto Bouygues Construction work sites
Next topic :
All news